9.The London Olympic Games are coming soon.This summer,Chinese sports fans will be able to watch the exciting games in 3-D on CCTV.
When you watch 3-D movies or TV,you have to wear a special pair of glasses.The 3-D glasses make the people and the things on the screen look like they are in the room with you.
3-D,means having three dimensions:width,height and depth.3-D technology is based on the way the human brain and eye work.Because the pupils of a person's eyes are about 6.5cm apart,when we look at something,each eye sees it from different angle.Our eyes send the two pictures to our brain,and the brain puts them together.The small difference between the picture from the right eye and the picture from the left eye make us see depth.
While watching 2-D films,we don't have to wear the special glasses.We see the pictures in two dimensions,each eye get the same information.This is because there is only one way of watching it.
So the aim of 3-D technology is to get a different picture into each eye of the person.It uses two film projectors.One projects a left eye picture and the other projects a right eye picture.When we are in the cinema,we can see different pictures in each eye at the same time with the help of the 3-D glasses.
While watching 3-D films,we feel that we are actually in the same environment as the things we are watching.However,some people are against watching 3-D films.One of the reasons is the 3-D glasses makes the screen of the film or TV look darker.It is bad for eyes.What's more,people with eye problems may get headaches if they spend too much time watching 3-D movies,because their brains need to work harder to"read"the pictures.
61.3-D in this passages means:D.
A.三維
B.福彩的一種
C.立體的
D.A and C
62.Paragraph 3mainly tells usA.
A.how we see things in 3-D
B.how we watch the Olympic Games
C.how 3-D films are made
D.where we watch 3-D films or TV
63.When we watch a 2-D film,each of our eyes getD information.
A.no
B.different
C.dark
D.the same
64.Which is the following is right according to the passage?D
A.We don't have to wear 3-D glasses if we watch games in 3-D on TV.
B.The 3-d technology is based on the way the human ear and eye work.
C.All the people can have fun watching 3-D movies or TV for a long time.
D.3-D glasses make us see different pictures in each eye at the same time.
65.Why are some people against watching 3-D films?BecauseB.
A.they make them more excited or sadder
B.3-D glasses make the screen look darker.
C.3-D films make all people get headaches.
D.they dislike watching the Olympic Games.
分析 這篇文章講述了如果我們觀看3D的電影或者電視的時候,我們必須帶著3D眼鏡,3D技術(shù)是基于人類大腦和眼睛的工作方式,3D眼鏡使我們的兩個眼睛在同一個時間看到不同的圖片,然后大腦把它們綜合起來.
解答 61-65 DADDB
61題答案:D 詞匯題.根據(jù)文中的第三段:3-D,means having three dimensions:width,height and depth.三維,意味著三個維度:寬度,高度和深度.故選擇D.
62題答案:A 歸納題.從文章第三段我們知道了,我們是怎么觀看到3D效果的東西的.故選A.
63題答案:D 細(xì)節(jié)題.根據(jù)文章第四段While watching 2-D films,we don't have to wear the special glasses.We see the pictures in two dimensions,each eye get the same information.可知,當(dāng)我們觀看2D電影時,我們的兩個眼睛獲得的相同的信息.故選D.
64題答案:D 細(xì)節(jié)題.根據(jù)文章第二段:When you watch 3-D movies or TV,you have to wear a special pair of glasses.The 3-D glasses make the people and the things on the screen look like they are in the room with you.可知,當(dāng)我們觀看3D電影時,必須帶著3D眼鏡,3D眼鏡使我們的兩個眼睛在同一個時間看到不同的圖片.故選D.
65題答案:B 細(xì)節(jié)題.根據(jù)文章最后一段One of the reasons is the 3-D glasses makes the screen of the film or TV look darker.What's more,people with eye problems may get headaches if they spend too much time watching 3-D movies,可知,3D眼睛使電影屏幕更暗,如果長時間觀看3D電影的話,人們的眼睛就會有問題,引起頭痛.故選B.
點評 本文有一定的難度,對于第一次無法理解的題目可以先放放,待整個文章都看完后題目答完后再集中精力來解答所缺的題目,理解說明對象的功能及運行原理是關(guān)鍵.