18.Wang Weiguo,an award-winning actor of the National Theatre Company of China,was wandering through Bejing's Panjiayuan Flea Market when he found a treasure,20exquisite(精致的)picture frames.He bought them all.
Inside the frames was a woman's life story.There were pictures of her as a baby and a growing child and pictures with her parents.Wang Weiguo was sure someone had lost them.He contacted the police and media.He showed them to friends and to people living outside China.No one recognized the people in the photographs.
That was 1999.Wang never gave up the search.In 2010he told the story to a TV host,Zhang Zequn,who suggested he contact China Radio International.Within three months of the story's being posted on CRI,someone recognized Julie Ege in one of the photographs.The wonderful Norwegian actress and model was the mother of the child whose growing years the photos traced.
The child was Joanna Syson.She moved to Beijing in the 1990s to study Chinese.In 1999she returned to Norway for six months,entrusting(委托)all her belongings,including the photographs,to a friend.When she returned,the friend was gone.So were her belongings.She was heartbroken.
More than a decade passed.Then,thanks to the story posted on CRI and to a visitor to the website,the trail(蹤跡)finally led to Joanna Syson.She traveled to Beijing to meet Wang Wei guo,who had searched for her for 12years,and to recover her treasured photographs.
Syson's Norwegian home was burned a few years ago.All of her family photographs were lost.Now at least,she has the photographs found by a good man that never stopped trying to return them to her.
46.Why do you think Wang Weiguo bought the picture frames?C
A.Because he intended to add them to his collection of treasure.
B.Because he wanted to make a profit out of them.
C.Because he wanted to return them to the owner.
D.Because they were specially made and exquisite.
47.Which of the following can best describe Wang Weiguo?C
A.enthusiastic and open-minded.
B.easy-going and confident.
C.kind and full of determination.
D.sensitive and stubborn.
48.Which of the following statements about Wang Weiguo is possibly true?A
A.He made every effort to find the owner.
B.He spent little time figuring out the background of the owner.
C.His friends were all willing to help him find the owner.
D.One of his friends worked for China Radio International.
49.What is the best title of the text?A
A.Flea market treasure finds its way home.
B.Precious treasure spotted in a flea market.
C.A worm-hearted and honest Chinese actor.
D.Where there is a will there is a way.
分析 本文主要講述了王衛(wèi)國在跳蚤市場買了二十個相框,他認為這是主人不小心遺失的,所以他盡全力去尋找失主,歷時十二年終于找到失主,這些照片也成為了失主的珍貴回憶.
解答 46.C 細節(jié)理解題,由第二段Wang Weiguo was sure someone had lost them.He contacted the police and media.He showed them to friends and to people living outside China.No one recognized the people in the photographs.他認為這些照片是別人丟失的,他想找到失主所以買了這些相框,故選C.
47.C 理解推斷題,由他將照片全部買下并尋找失主He bought them all.及倒數(shù)第二段中She traveled to Beijing to meet Wang Wei guo,who had searched for her for 12years,and to recover her treasured photographs.的歷時十二年講照片歸還可知他是一個善良有決心的人,故選C.
48.A 理解推斷題,由第二段He contacted the police and media.He showed them to friends and to people living outside China.可知他盡了各種努力尋找失主,故A正確,誤解分析:由倒數(shù)第二段可知She traveled to Beijing to meet Wang Wei guo,who had searched for her for 12years,and to recover her treasured photographs.他花了十二年尋找,故B錯;文中并沒有提到他的朋友全都愿意幫他尋找失主,故C錯;由第三段In 2010he told the story to a TV host,Zhang Zequn,who suggested he contact China Radio International.可知并不是他的朋友為CRI工作,故D錯;故選A.
49.A 主旨大意題,本文主要寫了王衛(wèi)國在跳蚤市場買了二十個相框并尋找他們的主人的故事,故選A.
點評 考點:本文考查學生的記敘類閱讀的水平,需要學生認真閱讀原文,仔細查找文中細節(jié),對文章脈絡有整體的了解,能根據(jù)文章進行合理推斷.